У преводу

Беседа казана по повратку из Азије 

  

 

  1. Одлазак мој овенча град ваш, да ме љубите (беше) очито и пре њега, али не свима очито, који љуби сам је знао, а раздвајање је ту љубав доказало. Они што вазда долазе у Азију јављали су нам: запалио си град. И премда љубав временом слаби, ваша љубав је узрасла, није заборав дочекала, него се још више распалила. Али молим вас да ме и присутнога једнако љубите, то је моје благо, то је моје богатство, због тога тражим молитве ваше, ваше молитве мени су зид одбрамбени и сигурност.
  2. И немој ми говорити: „Ја сам лаик, како ћу се молити за свештеника?“ Слушај Писмо где говори: а Црква се усрдно мољаше за њега (ДАп 12,5), и раздрешише се окови Петру; па и Павлу молитва разреши ћутање, молитва лавове заузда, молитва киту уста зачепи, молитва рај отвори, молитва на сводове небеске узлете, молитва Корнилијева небеса је отворила, молитва је цариника праведником учинила.
  3. Такву безбедност тражим од вас, за такву благодат молим, како би вам Бог прихвативши молитве ваше подарио обиље и постојећих и будућих добра у Христу Исусу, Којему нека је слава у векове векова. Амин.