У преводу

Црквени историчари о Златоустом

Socratis Sholastici, Ecclestiastica historia

 

Аркадије

 

[…]

[6,15] Да је након што је Епифаније отпловио (из Константинопоља) Јован одржао беседу притив женâ, због тога је трудом цара и царице у Халкидону био (сазван) сабор притив њега и он био изгнан из цркве.

Када је, наиме, Епифаније отпловио (из Константинопоља)[1] Јован дознаје од неких (људи) да је царица Евдоксија Епифанија наоружала против њега. Ватрене будући нарави и спреман на беседу, не оклевајући исказао је пред народом општи укор (уперен) против свих жена. Мноштво ту беседу узима као алузију[2] казану против царице; злонамерни (људи) извадивши из беседе (само то) стављају је до знања властима. Августа, дознавши то, због властите увреде пожали се цару говорећи како је увреда њој (увреда) и њему. Спрема[3], дакле, Теофила да се чини брзи сабор против њега, а на исто то заједно са њим спрема се и Севиријан, јер је још чувао бол (у срцу)[4].

Не прође, дакле, много времана, а Теофил је (већ) био (у Константинопољу) покренувши (на исту ствар) многе епископе из различитих градова; исто то налагала је и царева наредба. Понајвише су се стицали (тамо) они које је Јован из различих узрока ожалостио, бејаху присутни и они које је отерао од епископаства. Јер Јован је многе епископе у Азији низложио[5] када је био отишао у Ефес ради Ираклидове хиротоније. Сви они, дакле, сагласивши се стизали су у Халкидон Витинијски; епископ Халкидонски тада беше Кирин, родом Египћанин, који је тим епископима говорио многе ствари (о Јовану) називајући га неблагочестивим, разметљивцем, а епископи уживаху док је то говорио. Марута, пак, епископ Месопотамијски ненамерно нагази на ногу Кирину, а он болно се после тога разболевши није могао ићи са (осталим) епископима у Константинопољ, него остаје у Халкидону, а остали се пребацише (тамо).

[1] О неспоразуму са Епифанијем, престарелим епископом Кипарским, види 6,12-14.

[2] Дословно: загонетку.

[3] Из Сократовог текста се не може видети ко од њих двоје „спрема“, односно „гура“ Теофила на организацију сабора, цар или царица.

[4] О томе види 6,11.

[5] Сократ дословно каже: почистио.