КОМЕНТАР:

Наслов Беседе на грчком гласи: Ὁμιλία εἰς Εὐτρόπιον Εὐνοῦχον Πατρικίον καὶ Ὕπατον. Њен латински назив је: Homilia in Eutropium eunuchum patricium ac consulem, или скраћено: In Eutropium. Грчки тест у PG 52, 391-396.

Евтропије је започео своју каријеру као евнух на двору Теодосија I. После Теодосијеве смрти 395. године удесио је да нови цар, седамнаестогодишњи Аркадије, узме за жену Елију Евдоксију (која ће имати важну улогу у прогону Златоустог), спречивши покушај моћнога Руфина да своју кћер уда за младог, неискусног цара, иначе човека слабе воље. Након тога, он се брзо уздигао до положаја царевог најближег саветника и чувара свете ложнице. Године 398. био је заповедник над војском која је у Јерменији победила Хуне. После тога му је пошло за руком да постане први евнух који је постао конзул, као и да добије титулу патриција. Изгледа да је управо на његов наговор цар 398. године довео Златоустог, тада већ проповеника на гласу, из Антиохије у Константинопољ. Његов избор за конзула, међутим, изазвао је негодовање, тако да је, Гајна, заповедник најмникâ Готâ, уз сарадњу царице Евдоксије (исте оне којој је Евтропије „средио“ да се уда за цара), издејствово његов пад већ следеће године након што је постао конзул, тј. 399. Најпре је био протеран на Кипар, али је убрзо отуда враћен и обезглављен под оптужбом ношења царске одеће. Остао је упамћен по окрутности и похлепи. Беседа је, дакле, казана 399. године у Константинопољу.

да осигурам оне што стоје … Надаље се Златоусти опет обраћа народу.

то је украс жртвенику … Тј. олтару црквеном.

да не пострадате као ја! … Евтропије је гонећи своје противнике упорно настојао да Цркви укине право азила, како би им одузео и то последње убежиште и лакше им дошао главе. Златоусти је, међутим, то право истрајно бранио. Као што видимо, на крају је и сам Евтропије био принуђен да заштиту од прогона затражи код Олтара црквеног.